We hebben de afgelopen periode toch nog enkele activiteiten kunnen organiseren.

Jachthuurovereenkomst

Met het Katholiek Weesthuis in Emmerich (via het rentmeester kantoor Arcadis in Arnhem) is de bestaande jachthuurovereenkomst weer voor zes jaar verlengd. De WBE pacht 35 ha welke wordt door verhuurt naar de betreffende jachthouders.

Natuurschoonmaakdag.

In samenwerking met de Gemeente Oude IJsselstreek en de Wildbeheereenheid Wisch is op zaterdag 18 september de natuurschoonmaakdag georganiseerd. Door de geldende Corona maatregelen kon deze dag, welke altijd wordt gehouden op de derde zaterdag van maart, toen geen doorgang vinden.

In totaal werden 276 zakken zwerfvuil verwijderd uit de natuur met een totaal gewicht van 600 kilo. Gezinnen, buurten en ook scholen hielpen mee om de gemeente vrij te maken van zwerfafval. Net als vorig jaar, had ook de natuurschoonmaak dag een iets ander karakter dan voorgaande jaren. Belangstellenden die wilden meehelpen hun wijk, buurt of buitengebied zwerfafvalvrij te maken konden zich een aantal weken van tevoren aanmelden. Wat dit jaar opviel was de kleine hoeveelheid plastic flesjes bij het afval, wat vermoedelijk te maken heeft met de invoering van statiegeld op deze flesjes.

Wethouder Janine Kock maakte een ronde langs alle vrijwilligers en deelde een attentie uit: “De zwerfafvalactie is meer dan een opruimactie”. De actie maakt inwoners groot en klein, bewust van zwerfafval, wat de gevolgen zijn van zwerfafval en wat zij er zelf aan kunnen doen. Zwerfafval is een maatschappelijk probleem dat niet alleen veel ergernis oproept, maar ook gevolgen heeft voor het milieu, gezondheid en veiligheidsbeleving.

Alle deelnemende groepen ontvingen een waard cheque bij het inleveren van de zakken. De cheques zijn te besteden aan leefbaarheidsprojecten in de eigen wijk of buurt.

Algemene ledenvergadering

Op 24 september was dan onze Algemene Ledenvergadering. Een vergadering die tevens in het teken stond van ons 35 jarig bestaan. Elke vijf jaar wordt er iets extra gedaan. Nu was er na de plichtmatige agenda een prachtige verloting. Deze stond geheel in het teken van de kleinwildjacht. Ook werden er enkele hoogzitten (sponsoring) en aanzitladders verloot. Zo maar even een kleine opsomming van de 100 prijzen, 5 zaklampen, 2 hoofdlampen, 20 mora messen, 2 lok set kraaien, duiven en ganzen, 10 wapenonderhoud setjes, 2 wildcamera’s, 5 camouflage petten en handschoenen, 3 stoeltjes en 7 setjes patronen.

Daarna was er een prachtig buffet waarbij natuurlijk de zuurkool en aardappelpuree met het speen varken niet mocht ontbreken.

Ook werd op die avond aan de leden een tekenkaartje uitgereikt. Als jagers zijn we veel in het veld aanwezig en het is toch elke keer weer oppassen. Een besmetting met een teek welke de ziekte van Lyme kan veroorzaken moet je toch zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Mocht je dan toch een keer een teek op jet huid aantreffen kun je deze met het tekenkaartje vrij simpel verwijderen.

Vrijwilligersavond

Op vrijdag 1 oktober konden we alsnog onze vrijwilligersavond organiseren op het Openluchttheater Engbergen.  Als dagelijks bestuur willen we zo onze waardering uitspreken aan alle bestuurs- en commissieleden welke zich belangeloos inzetten voor onze Wildbeheereenheid. Zij waren dan met hun partners hier voor uitgenodigd.

De koks stonden ook te popelen om er weer iets speciaals van te maken. Ook zij hadden door de corona perikelen een tijdlang geen activiteiten kunnen/mogen organiseren. Ze hadden er dus zin in en er werd een heerlijk diner geserveerd. Natuurlijk was er ook een drankje. Het is een heel gezellige avond geworden waar we met veel plezier op terug kunnen kijken.

Kleiduivenschieten

Op zaterdag 9 oktober was er weer het kleiduivenschieten. Zo’n 70 jagers hebben hier gebruik van gemaakt. Een prachtige gelegenheid om dicht bij huis weer eens kleiduiven te schieten op een uniek parcours. De kleiduiven komen veelal over open water.

Er werden 6000 patronen verschoten en de commissie had weer een prachtige baan opgebouwd. Veel voorbereiding is hiervoor nodig, er moet gemaaid en gesnoeid worden en ook worden er tenten opgebouwd.

Dit jaar was er ook de verkoop van kleding en jacht accessoires. Camping Slootermeer verzorgde de koffie en een drankje. Natuurlijk ontbrak ook het eten niet.

Robert Klein Obbink won de Hermen en Jos Sloot WBE wisselbeker. Hij schoot een volle kaart, 24 treffers.

Kogelschieten in Xanten

Op zaterdag 23 oktober was er het kogelschieten in Xanten. Bij de schietbanen van Schmithüsen kon met de kogel geschoten worden. Er is gelegenheid voor het inschieten van het wapen (op drie banen). Er is een ervaren schietinstructeur bij aanwezig.

Ook kun je schieten in het schießkino. Een bijzonder ervaring waar je kunt oefenen voor de drukjachten in Duistland. Na afloop wordt een “nachweisstempel” vertrekt. Voor de meeste drukjachten in Duistland is dat een vereiste.

Door de corona maatregelen was er helaas geen gelegenheid om samen een kopje koffie met  kuchen te bestellen. We hopen dat dit volgende jaar wel weer kan, het is altijd weer gezellig om een even bij te praten.                 Noteer alvast zaterdag 10 oktober 2022 in je agenda!

Wilddiner

Het jaarlijkse wilddiner kon dit jaar gelukkig wel doorgaan. Vorig jaar was dat onmogelijk door de corona maatregelen. Het werd een gezellige avond en we mochten 145 gasten verwelkomen. De zaal was ruim opgezet zodat het voldeed aan de corona voorschriften.

Het reewild, wild zijn, edelhert en hazen maakten onderdeel uit van het tableau. De keukenbrigade van Jan ter Voert is er weer in geslaagd een heerlijk wilddiner te serveren.

Natuurlijk ook onze dank aan de sponsoren van het wild, want zonder hun bijdrage kunnen wij het voor deze prijs zeker niet organiseren.

De jachthoornblaasgroep van onze Wildbeheereenheid heeft buiten geblazen en zo de gasten welkom geheten.

De Belevenis in Megchelen

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november heeft ’t Noaberschap in het park bij Louis Venhorst in Megchelen een prachtig lichtfestival georganiseerd. Het park werd prachtig verlicht en men wandelde door prachtige werelddelen. Dat waren de thema’s die in licht werden uitgebeeld.

Ook waren er veldjes met diverse kraampjes en zo kon jong en oud zich goed amuseren.

Ook als Wildbeheereenheid Gendringen-Bergh hadden we een standje.  De opgezette dieren trokken de aandacht zodat we men de mensen in gesprek konden komen en ons verhaal omtrent jacht, beheer en schadebestrijding konden vertellen.

Ook was er gelegenheid om echt wild te proeven. Er was rijst met hertengoulash en ook  toast met rosbief van het edelhert. De goulash was bereid door partycentrum Jan Terhorst in  Netterden.

Groenproject

Het groenproject werd nu voor de 21ste keer gehouden. Vorig jaar bereikten wij een mijlpaal, toen werd de 100.000ste boom/heester aangeplant in het buitengebied van de Gemeente Oude IJsselstreek.

Ook dit jaar waren er weer 21 projecten en werden er 5295 heesters, 88  bomen en 89 hoogstamfruitbomen aangeplant. Op vrijdag wordt door een groep vrijwilligers alle heesters en bomen voor de projecten gesorteerd en voorzien van een label.

Zaterdag wordt dan het plantmateriaal dan opgehaald bij Louis Venhorst in Megchelen en gaan de mensen ermee aan de slag.

Vooraf wordt door de deelnemers de grond plant klaar gemaakt en veelal zijn de gaten voor de bomen al gegraven, soms met de inzet kan een klein kraantje.

Wethouder Ria Ankersmit van de Gemeente Oude IJsselstreek heeft in een van deze projecten een Koningslinde (Tilia Vulgaris)  aangeplant. Deze boom maakt onderdeel uit van een 150 meter lange houtwal welke werd aangeplant door twee buren, Harrie Miggelbrink en Gerard Scholten in Voorst. Over enkele jaren is dat weer een prachtig groen lint in het buitengebied van de Gemeente Oude IJsselstreek.

De Gemeente stelt het plantmateriaal kosteloos beschikbaar en de eigenaren zorgen ervoor dat het plantmateriaal in de grond komt, er boompalen worden geplaats en waar nodig er een raster wordt neergezet.

Hebt u interesse voor de aanplant in 2022, neem dan contact op met Carel Bosman.

In de maand mei willen we proberen de projecten voor dat jaar weer rond te hebben zodat we kunnen gaan planten in november 2022.