Bericht afkomstig Regio8:

In enkele jaren tijd is de hoeveelheid roeken in het Kernspark in Gendringen drastisch teruggedrongen. Met behulp van pistolen en laserlampjes worden de laatste paartjes deze weken weggejaagd.

“De buurt heeft in het verleden heel veel overlast gehad van de roeken”, aldus wijkbeheerder Maik te Kaat van de gemeente Oude IJsselstreek. “De poep die naar beneden kwam, het gekrijs. Wij hebben ontheffing aangevraagd en nu zijn we de laatste nesten aan het weghalen.” Nadat het nest uit de boom is verwijderd, is de wildbeheergroep Gendringen-Bergh verantwoordelijk voor het wegjagen van de vogels met behulp van pistolen en laserlampjes. “Roeken zijn hele lieve dieren”, aldus Gerard Zeegers van de wildbeheergroep. “Maar zoals het met een heleboel dieren gaat, er moeten er niet teveel op een plaats zijn want dan komt er overlast van.”

In enkele jaren tijd is het aantal nesten van roeken in het kleine Kernspark drastisch verminderd van bijna 250 tot een achttal. “We merken dat de mensen die met de hond lopen de zangvogeltjes weer horen”, aldus Zeegers over bewoners rond het Gendringse park. “Voorheen was hier alleen brandnetelvegetatie, nu zie je ook weer de bosanemoontjes terugkomen. Het heeft een positief effect.”