De heer Frank Martini van www.wildhygiene.de welke bij onze WBE Gendringen-Bergh ook wildhygiëne cursussen heeft gegeven is zo aardig geweest om aanvullende informatie over het vervoeren van wild vanuit Duitsland naar Nederland beschikbaar te stellen:

Eigen gebruik in Nederland van in Duitsland geschoten wild
• Grofwild: afhankelijk van de deelstaat moet het dier al dan niet voorzien zijn van een wildmerk (in ieder geval in voormalig Oost Duitsland en Nord RheinWestfalen. In andere Deelstaten is het mogelijk ook verplicht of wordt er aan gewerkt om wildmerk gebruik op termijn verplicht te stellen. Informeer daarom altijd ter plaatse
Maximaal 1 stuks grofwild
• Wild zwijn: Ieder wild zwijn moet op trichine onderzocht zijn! Een trichineafgifteformulier moet het dier vergezellen. Daarnaast moet wild zwijn evt. ( Afh. van de deelstaat) voorzien zijn van een wildmerk.
• Een wild zwijn mag pas vervoerd worden als de uitslag van het trichinenonderzoek binnen is

Verkoop in Nederland van in Duitsland geschoten wild
• het wild moet gekoeld vervoerd worden!
• het wild moet vergezeld zijn van een Verklaring 1e onderzoek: Voor Duitsland een zogenaamd Wildursprungschein nach § 16a nr.1 er Tierischen LebensmittelHygieneverordnung.
o Download een voorbeheld van een ‘Wildursprungsschein’ uit NRW en/of Brandenburg onder: www.knjvintranet.nl > ‘Documentatie’
o Download ‘Formulieren wildhygiene kleinwild’ en ‘Verklaringen Wildhygiene gorfwild’ onder: www.nojg.nl > ‘Formulieren Jacht etc.’
• afhankelijk v. deelstaat moet het dier al dan niet voorzien zijn van een wildmerk
• wild zwijn: trichinenonderzoek afgifteformulier moet aanwezig zijn.

Duitsland bestaat uit federaties en zijn – en zeker op het gebied van jacht – behoorlijk autonome staten. De bepalingen kunnen daardoor onderling nogal verschillen. Zo kan per deelstaat kan de regels over wie Wildurspungscheine uitgeeft verschillen; in sommige deelstaten bestaan ze nog niet. In dat geval moet u zelf een Wildursprungschein met de benodigde gegevens, schrijven. Met alle lokale verschillen is het dus zaak goed op de hoogte te zijn van de bepalingen in de deelstaat waar u gaat jagen en de lokaal geldende afwijkingen of toevoegingen daarop. De KNJV adviseert dan ook dat wie in het buitenland jacht huurt, lid wordt van een combinatie of anderszins zelfstandig kan jagen (Begehungschein), ook van een lokale jagersvereniging lid wordt.

(*) Soms is het toegestaan om met officiële uitvoerdocumenten, die door een dierenarts met een officiële keuringsbevoegdheid zijn ondertekend, een dier uit een dergelijk gebied mee te nemen.

Wichtige Informationen zum Import von in Deutschland erlegetem Wild in die Niederlande finden Sie unter: www.vwa.nl (Voedsel en Waren Autoriteit) en www.knjv.nl > jachtopleiding > jagen > wildhygiene en www.nojg.nl

Informationen freundlicherweise zusammengestellt von Raymond Parlevliet

Originele bestand HIER te downloaden