Nog steeds blijkt dat Nederlandse jagers bij het boeken van een jachttrip bij het Landes- of Bundesforst niet (kunnen) voldoen aan de vereiste status van “Kundigen Person” en daardoor niet kunnen deelnemen aan aanzit- of drukjachten.

De Wildhygiëne wet- en regelgeving in Duitsland en Nederland verschillen. Zo mag in Duitsland valwild niet in het verkeer worden gebracht (ook voor eigen gebruik) en moet elk stuk zwartwild (ook voor eigen gebruik) op trichinen worden onderzocht. De in Nederland Gekwalificeerde Persoon (op basis van de cursus Wildhygiëne) mag uitsluitend in Nederland geschoten wild beoordelen. Als hij in Duistland wild wil onderzoeken en beoordelen, moet hij Kundigen Person zijn en dus de Duitse cursus gevolgd hebben.

Wij hadden dhr. Frank Martini uit Essen (BRD) bereid gevonden om deze cursus in Nederland te geven. De cursus is conform de Duitse regelgeving.

Op zaterdag 20 januari was het dan ook een drukte van belang bij het openluchttheater Engbergen. Om 09.30 uur stond de koffie klaar en kwamen de 20 deelnemers langzaam binnen druppelen. Er ontstonden al geanimeerde gesprekken over jacht en wildbeheer. De eerste twee uur werd besteed aan de wet en regelgeving. Vaak een taai deel van de cursus echter Frank Martini kon dit met veel passie en humor uitleggen zodat zelfs dit onderdeel erg boeiend was. Om kwart over twaalf was er een pauze. Soep en broodjes werden er geserveerd. Weer een mooi moment om met elkaar even bij te praten.

Daarna kwam het praktijkgedeelte van de cursus. Er werd een damhinde ontweid en Frank heeft aan de hand van de organen uitleg gegeven over wildziektes en waar men op moet letten. Ook werd het z.g. ringelen voorgedaan wat erg leerzaam was. Ook werd tijdens het ontweiden aandacht besteed aan de hulpmiddelen o.a. haken, het mes, uitspoelen van het wild door middel van water, ed. Daarna was er gelegenheid voor het stellen van vragen en werden nog enkele zaken behandeld zoals het vervoer van het wild en de koeling daarvan. Dit onder het genot van een drankje.

Om 15.00 uur werd de cursus afgesloten en ontvingen de deelnemers het door de Duitse autoriteiten afgegeven certificaat Kundigen Person. Het certificaat is voor onbepaalde tijd en in de gehele BRD geldig.

Op zaterdag 24 februari en 10 maart zijn er nog twee cursussen.