Bericht afkomstig van de Jagersvereniging:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte vorige week bekend dat zij haar controles voor de verwerking van wild heeft verbeterd. De NVWA controleert gerichter en bij alle partijen die met wild werken. Ook jagers kunnen gecontroleerd worden. Daarom zet de Jagersvereniging de belangrijkste punten voor u op een rij.

Met haar nieuwe manier van controleren zal de NVWA letten op een aantal zaken waarmee jagers direct te maken hebben. Het gaat hierbij om geschoten dieren of het vlees van deze dieren die jagers ‘in de keten’ brengen. Jagers brengen wild ‘in de keten’ op het moment dat zij het dier in zijn geheel of delen ervan aanbieden aan restaurants, winkels, poeliers, wildbewerkingsbedrijven, etc. Dezelfde regels zijn ook van toepassing als jagers het wild aanbieden aan vrienden, familie of bekenden.

Waar zal de NVWA op letten?

  1. Is het wild traceerbaar? Met andere woorden: bij een controle moet het bedrijf of de persoon die het wild gekocht of gekregen heeft, kunnen aantonen waar het dier of het vlees vandaan komt. Jagers die wild in de keten brengen, moeten daarvan een administratie bijhouden en die gedurende drie jaar in hun bezit houden.
  2. Is er een GP-verklaring? Wanneer een jager een wild dier of het vlees of karkas van een wild dier in de keten brengt – dus levert aan een restaurant, wildverwerkingsbedrijf, poelier of een kennis, familielid of een ander iemand – moet hij het laten beoordelen door een Gekwalificeerd Persoon (GP) en moet hij er een GP-verklaring bij leveren.
  3. Is er een Trichinevrij-verklaring bij wilde zwijnen? Wanneer een jager een wild zwijn of vlees van het wild zwijn in de keten brengt, moet het voorzien zijn van de uitslag van het laboratoriumonderzoek waarop staat dat er geen Trichinen zijn aangetroffen. Het afnemen en insturen van materiaal voor een Trichine-onderzoek mag alleen door een GP gebeuren.
  4. De hygiëne moet op orde zijn. Is bijvoorbeeld het karkas schoon en wordt het geschoten dier op de juiste temperatuur bewaard?
  5. Wordt het afval van geslachte dieren op de juiste manier verwerkt?

De NVWA heeft op haar website de richtlijnen helder uitgelegd. Hieronder de belangrijkste eisen waar jagers in de dagelijkse praktijk mee van doen hebben.