Bericht afkomstig NOJG/Nieuwe Oogst

De provincie Gelderland gaat het behandelbedrag van 300 euro dat boeren moeten betalen bij de aanvraag van een faunaschadevergoeding afschaffen. Dat heeft gedeputeerde Van Dijk op woensdag 25 oktober gemeld in een vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen van Provinciale Staten. Enkele maanden geleden had een meerderheid in de Provinciale Staten al op dat besluit aangedrongen. Van Dijk wilde het onderwerp echter eerst met collega’s uit andere provincie bespreken in het Interprovinciaal Overleg.

Van Dijk stelde vast dat een eenduidig beleid ten aanzien van het behandelbedrag in alle Nederlandse provincies er niet in zit. De provincies Groningen en Zeeland hebben een statiegeldregeling voor schade door wild, in Limburg hoeven boeren en telers geen behandelbedrag te betalen. Omdat andere provincies geen wijziging overwegen, gaat de provincie Gelderland zelf aan de slag met een statiegeldregeling. Dat houdt in dat er vooraf wel een bedrag moet worden betaald. Als een schade toegekend wordt, wordt dit bedrag weer teruggestort.

Origineel bericht hier te lezen